Over

Emirhan Tuğa combineert westerse klassieke en Balkan muziekculturen in zijn muzikale interpretaties en creëert hiermee zijn eigen muzikale identiteit op internationale podia. Tuğa geeft soloconcerten en treedt op met diverse Europese kamermuziekensembles en orkesten in Nederland, België, Turkije, Japan en de Verenigde Staten.

Hij werkte samen met hedendaagse componisten als Jan Raas, Meliha Doğuduyal, Marion von Tilzer, YukaTada, Ofer-Ben Amots, Önder Özkoç en Evrim Demirel in concerten en CD-projecten.

Samen met pianist en componist Tada bracht hij zijn eerste album uit in 2012, bestaande uit werken van componisten als Schumann, Beethoven, Poulenc, Piazzola, Baker en Usmanbaş. Tijdens zijn CD introductietournee bezocht Tuğa het Ankara Music Festival, Eskişehir en Istanbul in Turkije, Hiroshima, Kyoto en Nagano in Japan en Amsterdam in Nederland.

Mei 2015 gaf hij soloconcerten in de VS op uitnodiging van het Colorado Springs Orchestra. Hij speelde werken van Witold Lutoslawski en Astor Piazzola geschreven voor klarinet en orkest. Januari 2019 speelt hij als solist met hetzelfde orkest het klarinet concert van Ofer Ben – Amots.

Tuğa gaf diverse seminars over klarinet- en muziekonderwijs in Nederland, Finland, Turkije en de Verenigde Staten als ensemble coach en gaf hij klarinet Masterclasses.

Emirhan is producent bij ‘Antre Music’. ‘Antre Music’ publiceert muziekvideo’s, CD’s en bladmuziek e-books om je te helpen muziek te leren spelen.

Tuğa is muzikaal leider en de klarinettist van het Tombaz ensemble waarmee hij regelmatig optreedt. Hij arrangeerde Turkse Kanto en Tango muziek voor het Tombaz Ensemble voor de CD Variété Oriëntal.

In zijn concerten geeft Tuğa de voorkeur aan werken gemaakt door componisten die geïnspireerd worden door folkloristische thema’s. Hij arrangeert instrumentale bewerkingen van traditionele Anatolische- en Balkan muziek voor klarinet, piano en kamermuziek groepen.

In 2010 richtte hij de Stichting Antre op in Amsterdam met het doel om jongere generaties te introduceren in de Balkan muziek. Hij is actief als artistiek directeur van de stichting die verantwoordelijk is voor opleiding, onderzoek en performance activiteiten. Antre biedt workshop activiteiten en ensemble cursussen in Nederland aan voor geïnteresseerden in de Balkan muziek. Antre organiseert o.a. international muziekuitwisselingprojecten en organiseert concerten voor amateur- en professionele muzikanten.

Emirhan Tuğa is geboren in Ankara, Turkije (1970). Aangemoedigd door componist Istemihan Taviloğlu, die Tuğa’s interesse in muziek ontdekte op jonge leeftijd, werd Tuğa ingeschreven aan de Ankara State Conservatory en studeerde bij Ekrem Öztan. Hij won de buitenlandse beurs van de Istanbul Philharmonic Association en zetten zijn klarinet studie voort aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij afstudeerde bij Emiel Kleymeer en Piet Honingh.

Emirhan Tuğa woont in Amsterdam, Nederland, treed zowel solo op als met kamermuziekensembles. Hij is een ensemble coach aan de Amsterdamse Muziek School en gast docent het Conservatorium van Amsterdam.